Strandveld House

Location: Jacobsbaai, Western Cape
Status: Completed 2015 
Press: Visi Magazine 2019 

Stranveld House
Strandveldhouse doors
Strandveldhouse beams
Strandveldhouse bedroom
Strandveldhouse window
Strandveldhouse staircase
Strandveldhouse side view

Strandveld House

Strandveld House is a contemporary interpretation of the lime-washed, thatched fisherman’s cottages found on the West Coast, typical of the Sand- and Strandveld vernacular of the South-Western Cape. The result is a simple thatch-roofed pavilion with two abutments enclosing a small courtyard. From the South eastern side, a sequence of walls announce the entrance pathway. The thick white-washed walls are symmetrically arranged using square- and golden mean proportions. The long North west facing axis faces the bay, with generous double-volume living and kitchen areas spilling out onto the stoep. Low stoep walls provide seating and signal the threshold between private and public space.

The internal footprint is limited to 100 m2 to minimise the environmental impact of the building. Open areas were fully rehabilitated with topsoil and plants rescued prior to clearing, along with strandveld cuttings and endemic seeds. Recycled and sustainable materials feature throughout: the timber floor and ceiling were machined from recycled French oak shelves; teak and Oregon pine doors and windows are all reclaimed; and invasive hardwood (Eucalyptus cladocalyx) from local kloofs was used for the roof beams and pergola.

The design explores the dialogue between old and new, attempting to find a timeless expression of structure and materiality. Eighteenth century Cape yellowwood beams, weathered timber and original Sandveld furniture add warmth to an otherwise light and airy interior. Cupboards, shelves and internal door frames are hidden within the thick walls, resulting in simple, tranquil spaces. The architecture is that of simplicity, restraint and warmth, creating respite from busy city life.

Location: Jacobsaai, Western Cape
Design Team: Bettina Woodward & Jeremy Woodward
Photographs: Aubrey Johnson & Jeremy Woodward
Sketches: Jeremy Woodward

Sunset House

Simonsberg House

Lagoon House

Floris Smithuijs

Beezantium

Timber House

Barn House

Mountain House

Long Beach House

Strandveld House

Pickwick Apartments

Cape Fountain

Boulder House

370 Main Road

Klein Welmoed Wedding Venue

Hopkins Street Housing

Agrico Upington

River House

Loft House

Open Co Workspace

5 Rowan Lane Restoration

Marra Square Retail Centre

Langebaan Transport Interchange

Donkerhoek