Barn House

Location: Brandwacht aan Rivier, Stellenbosch
Status: Completed 2018

barnhouse interior
Barnhouse exterior
Barn House Stop
Barn House
Barn House stairs
Barn House Hallway
Barn House Kitchen
barnhouse interior
Barnhouse detail

Barn House

The concept for this family home is rooted in the classic Cape barn house. The symmetrical stripped down building emulates the timeless simplicity of vernacular Cape architecture, yet incorporates contemporary nuances. Two gable ends face towards the forest and stream beyond, framing the view in a giant picture window.

The courtyard is the heart of the house, where the kitchen and dining area lead to the pool terrace. With the playroom and service spaces directly behind the main living area, the life of the house becomes concentrated in this central area. The bedrooms are in the Western wing whilst the Eastern wing houses a formal lounge and dining area, as well as a lofty art space above the garage.

Location: Brandwacht aan Rivier, Stellenbosch
Design Team: Bettina Woodward, Lasse Rasmussen, Nikki Onderstall, Shannon Tribe & Kurvin Virahsawmy
Photographs: Julia Saker
Sketches: Shannon Tribe

Sunset House

Simonsberg House

Lagoon House

Floris Smithuijs

Beezantium

Timber House

Barn House

Mountain House

Long Beach House

Strandveld House

Pickwick Apartments

Cape Fountain

Boulder House

370 Main Road

Klein Welmoed Wedding Venue

Hopkins Street Housing

Agrico Upington

River House

Loft House

Open Co Workspace

5 Rowan Lane Restoration

Marra Square Retail Centre

Langebaan Transport Interchange

Donkerhoek